Kastamonuyu Gezmek

Kastamonuyu Gezmek

Karaçomak Deresinin iki yanında kurulan güzel ilimiz Kastamonu, kurtuluş Savaşında verdiği örnek mücadele ile “şehitler diyarı” olarak anılmakta. Bizde gezerken bu ayrıntıyı atlamayıp ilk olarak ürkütücü hikayesiyle ve bütün ihtişamıyla Şerife Bacı anıtını ziyaret ediyoruz.

Kaynak: HEPGEZSEM.COM

Şerife Bacı Anıtı

Şehit Şerife Bacı Kurutuluş Savaşında İnebolu’dan Kastamonu ’ya cephane taşıyan kahraman Türk kadınını temsil etmektedir. Şerife Bacı 1921 yılının çetin kış şartlarının hüküm sürdüğü aralık ayında sırtında çocuğu, önünde kağnısı ile Kışlası önüne kadar gelmiş, mermileri ve çocuğunu korumak uğruna donarak şehit olmuştur. Kurtuluş Savaşı yıllarında gönüllü kadın erkek birçok kişi İnebolu-Ankara lojistik hattında cephane ve mühimmat taşıyarak Milli Mücadeleye destek vermiştir. Verdikleri destekler sayesinde savaşın kaderi önemli ölçüde değişmiştir. Şerife Bacı da bu gönüllü kahramanlardan biridir. Onun ve diğer gönüllü kahramanların adını yaşatmak üzere Prof. Dr. Tankut Öktem tarafından 1990yılında Cumhuriyet Meydanı’na Kastamonu Türk Kadınları Anıtı ya da Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı’nı yapılmıştır. https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kastamonu/gezilecekyer/ataturk-ve-seht-serfe-baci-aniti

Münire Medresesi El Sanatları Çarşısı

Nasrullah Cami arkasında yer alan medrese 1746 yılında Reisül Küttab Hacı Mustafa Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yapı 2001 yılında Kastamonu Valiliği’nin düzenlemeleri ile turizme açılmıştır.
Medrese içindeki 21 adet dükkanda, Kastamonu’ya ait her türlü geleneksel el zanaatı bulunabileceği gibi, yöreye ait şifalı bitkiler ve ürünlerden, Kastamonu yöresel mutfağına uzanan geniş bir gezi yapma imkanı bulunmaktadır. Ayrıca kültürümüzü gelen turistlere tanıtan faaliyetler; etli ekmek, bandırma gibi memleketimizi tanıtıcı yemekler de yapılıyor.

Kastamonu Kalesi

Merkeze yakın olmasıyla gitmemizi kolaylaştırdı. Bu tarz kaleleri çok seviyorum. Manzara görmek isteyenler kesinlikle buraya gelmeli. Kastamonu’nun simgesi haline gelmiş kalenin M.S. 12. yy.da Komnenoslar tarafından yaptırıldığı biliniyor. Ana kaya kütlesi üzerinde duran kale, kentin tacı durumunda. Günümüze maalesef kalenin sadece iç kısmı gelmiş. Dış duvarlar 18 yüzyıl sonlarında yok olmuş. Çeşitli dönemler yaşadığından kale de farklı tarz mimari bulunuyor. Ama en dikkat çekici olan taraf Türk mimarisini daha fazla yansıtıyor olması. Kale içerisinde zindan, sarnıçlar, kaçış tünelleri ile “Bayraklı Sultan” olarak anılan türbe bulunmaktadır.

Kastamonu Saat Kulesi

Kastamonu Hükümet Konağı’nın arkasında, Sarayüstü Tepesi’nde yer alan yapı, şehrin en önemli simgelerinden biridir. 1885 yılında, Vali Abdurrahman Paşa tarafından yaptırılmış olan yapının, halk arasında sürgün bir saat olduğuna dair yaşayan bir efsanesi bulunmaktadır. Efsaneye göre, İstanbul Sarayburnu’nda bulunan saatin zamansız çalan çanı, padişahın hamile cariyelerinden birinin çocuğunu düşürmesine sebep olur. 




Arama Yap