Kapadokya Tarihi

Kapadokya Tarihi

Son yılların turizm açısından rövanşta olduğu bir yerdeyiz bugün. Kapadokya yazıyla ayrı güzel, kışıyla apayrı.

KAPADOKYA TARİHİ VE DETAYLI BİLGİLER | KAPADOKYA

Tüm anlatımları gizemli cümlelerle dolu, bilinmeyeni bilineninden çok daha fazla olan Kapadokya tarihi aslında bir medeniyetler bileşkesi. Bundan tam 60 milyon yıl önce Erciyes, Güllü Dağ ve Hasan Dağı aktif volkanlarken, püskürttükleri lavlarla Kapadokya’nın temelleri atılmış. Gel zaman git zaman, milyonlarca yıla yayılan yağan yağmurlar ve rüzgarların aşındırmasıyla bugünkü şeklini almış. Doğanın uzun emeği bölgeyi adeta bir nakış gibi peribacalarıyla işlemiş.

Kapadokya tarihinde ilk insan yerleşimi ise paleolitik dönemlere kadar iniyor. Bu dönemden sonra tekrar aktifleşen volkanlar uzun bir süre insan yerleşimine müsaade etmemiş, ta ki neolitik dönemekadar. Ürgüp yakınlarındaki Avla Tepesi’nde İngiliz arkeolog Ian Todd’un yaptığı arkeolojik kazılarda neolitik dönem olduğu saptanan obsidiyen, sileks taş aletler bulunmuş. Karanlık bir dönem sonrasında ise Kapadokya tarihine yön veren ve İpek yolunu oluşturan kavşak medeniyetler ortaya çıkmış. Peki Kapadokya tarihçesinde kimler mi var?

Kapadokya tarihinde Asur Ticaret Kolonileri (M.Ö.3000 – 1750)

Kronolojiye göre Kapadokya tarihinde bilinen en eski medeniyet Asurlular. İlk ticari örgütlerini Kayseri Küllütepe ve Hattuşaş Karum’da yani pazar yerlerinde kurmuşlar. Anadolu’da yazının ilk görüldüğü dönemler de Asurlular dönemi olmuş. Kapadokya tabletleri olarak anılan eski çivi yazılı metinlerde ticaretle ve evlilikle ilgili yasa gibi düzenlenen maddeler olduğu görülmüş. Sonrasında kurulacak Hitit medeniyeti sanatının temelini de Asurlular atmış. Tapınma ve tanrı fikirlerini Anadolu’ya taşıyan, var olan sanat anlayışını Mezopotamya sanatıyla birleştiren de onlar olmuş.

Kapadokya da Gezilecek Yerler

Peri Bacaları- Ürgüp, Göreme

Yukarıda birazcık üzerine değindim. Çoluk çocuk herkesin bir fikri var peri bacalarında.

Peki bu peri bacaları nedir?

Peri bacaları, yağmur rüzgar ve sel sularının tüflerden oluşan yapıyı aşındırarak gerçekleşen konik şeklindeki oluşumdur. Peri bacaları kule şeklinde olan bu oluşumların tepelerinde kaya bloku bulunmaktadır.

Peri Bacaları Nasıl Oluşur

Vadi yamaçlarından inen sel sularının ve rüzgarın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla “Peri bacası” adı verilen ilginç oluşumlar ortaya gelmiştir. Sel sularının dik yamaçlarda kendine yol bulması, sert kayaların çatlamasına ve kopmasına sebep olmuştur. Gövde tüf, tüffit ve volkan külünden oluşmuş kayaçtan; şapka kısmı ise lahar ve ignimbirit gibi sert kayaçlardan oluşmaktadır. Yani şapkayı oluşturan kaya türü, gövdeyi oluşturan kaya topluluğuna oranla daha sert ve dayanıklıdır. Bu peri bacasının oluşumu için ilk koşuldur. Şapkadaki kayanın direncine bağlı olarak, peri bacaları uzun veya kısa ömürlü olmaktadır. Ayrıca şapka kaya, zayıf tüfün erozyonunu geciktirerek peri bacalarının yüksekliğini kontrol eder.

Ihlara Vadisi

O nasıl büyük bir alandır. Göremeden sonra ıhlara vadisine geldik. Yürü yürü bitmedi yol. U düzeninde yapmışlar, bilgim olmadığından kayboldum sandım. Yürüdükçe yolu bulduk. İçerisinde ki yer altı kiliseleri görülmeye değer cinsten.

Kaynak: http://hepgezsem.com/2019/nevsehir-de-gezilecek-yerler-peribacalari/ic-anadolu/

 



Arama Yap